Keto recept: Vegetarische bloemkool met kaassaus

Keto recept bloemkool met kaassaus

Ook vegetariërs willen een keto dieet volgen. En gelukkig kan dat heel goed! Hoewel de meeste boeken over het keto dieet vol staan met vlees- en visgerechten, zijn er ook steeds meer vegetarische recepten binnen dit dieet te vinden. Het keto dieet is daarmee echt voor iedereen.

Op zich is het wel logisch dat er in een keto dieet veel vlees en vis wordt gebruikt. In vlees en vis zitten immers die vetten die de koolhydraten vervangen. Natuurlijke producten waarin die eiwitten ook zitten worden nog minder gebruikt, maar langzaam begint dat te veranderen. Denk aan recepten waarbij noten en pinda’s, peulvruchten en zaad als uitgangspunt worden gebruikt.

Het ketogeen dieet

Weet jij nog niet wat het keto dieet is? Het keto dieet (voluit: ketogeen dieet) is een levenswijze waarbij je zorgt dat je in ketose raakt. Door in ketose te raken gaat je lichaam opgeslagen lichaamsvet (de rolletjes rond je buik en aan je billen en bovenbenen) verbranden om aan energie te  komen. Om in ketose te komen moet je een minimale hoeveelheid koolhydraten zien te bereiken (25 gram in de strengste fase). Zodra je in ketose bent gaat je vet verbranding werken en val jij dus af.

Het keto dieet kun je alleen volhouden als je echte ketogene recepten gebruikt. Anders ben je binnen de kortste keren weer uit ketose en terug bij af. Wil je beginnen met het ketogeen dieet? Lees dan dit artikel over beginnen met een ketogeen dieet van Dieetkompas.

Een recept dat je kan helpen is dit heerlijke recept voor een vegetarische bloemkool met kaassaus.

Keto-recept voor vegetarische bloemkool met kaassaus

Je hebt nodig: 1 middelgrote bloemkool van ongeveer 600 gram, 2 middelgrote lente-uitjes in ringen gesneden, 30 gram versgeraspte Parmezaanse kaas, 55 gram roomboter, 120 ml slagroom (vol), 120 gram roomkaas, een halve theelepel knoflookpoeder en 170 gram belegen Goudse kaas.

Bereidingswijze:

Maak eerst de bloemkool in orde door de oven voor te verwarmen op 230 graden. Snijd de bloemkool in kleine stukjes van maximaal 2 cm en stoom deze in 10 minuten gaar. Verwijder het deksel en laat de bloemkool nog 5 minuten afkoelen.

De kaassaus maak je door de boter en slagroom te verwarmen in een pan. Zodra het heet is voeg je de roomkaas en de knoflook toe. Roeren en voeg circa 120 gram van de Goudse kaas toe. Roer tot er een romige saus ontstaat.

Schep de gare bloemkool in een ingevette ovenschaal en strooi de lente-ui eroverheen. Schenk dan de kaassaus over de bloemkool. Lepel lekker door elkaar en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Bak de bloemkool maximaal 12 minuten in de oven en haal eruit als de bovenkant goudbruin en lekker knapperig is.

Meer recepten?

Het kan even zoeken zijn naar recepten die ketogeen zijn. Dit recept is gebaseerd op een recept uit het kookboek ‘Het Keto-dieet’ van Martina Slajerova en was niet geheel vegetarisch. Door de bacon achterwege te laten heb ik het recept wel vegetarisch gemaakt. Dit werkt bij meer recepten. Zaak is dan wel dat je het niet vervangt door iets anders, want dan klopt het aantal koolhydraten niet meer en zou je dus uit ketose kunnen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *