Afrekenen met buikvet

Buikvet

Onder vrouwen, maar zeker ook onder veel mannen, is buikvet een ware irritatie. Die vervelende bult vet die continu als een zwembandje om je buik blijft zitten. Het zit in de weg, ziet er niet uit en geeft je een ongelukkig gevoel. Grote kans dat je al eens overwogen hebt daar iets aan te gaan doen. Maar de moed zakt je dan al snel in de schoenen, want overal lees je dat buikvet zich lastig laat verwijderen en er heel veel dient te gebeuren voordat je ook echt dat vet bij je buik hebt weggewerkt.

Dat is inderdaad waar. Maar waarom zou je je daardoor laten tegenhouden? Zie het als een uitdaging om algeheel gezonder te worden. Afrekenen met buikvet is een mooi doel en zal toewerken op een betere, uitgebreidere gezondheid.

 

Buikvet is natuurlijk

Buikvet is een heel normaal iets. Vroeger hadden mensen baat bij vet bij de buik, omdat het belangrijke organen – waaronder het hart, de longen, de maag en de nieren – wist te beschermen. Ook was buikvet een goede manier om kou tegen te gaan. Buikvet is dus een natuurlijke manier van het lichaam om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vervelend is het vandaag de dag wel, nu we van allerlei andere gemakken voorzien zijn om ons lichaam te beschermen en we ons lichaam (en ook onze buik) zien als een manier om te pronken en te shinen. Een dikke buik heeft daar niets bij te zoeken.

Maar het feit dat buikvet ontstaat als beschermingsmechanisme is wel een nadeel voor de mensen die willen afrekenen met buikvet. Het verbranden van buikvet gaat tegen de natuur in en gebeurt pas in één van de laatste stadia van afvallen. Je kan dus pas buikvet verbranden als het vet op veel andere plaatsen al is verdwenen.

 

Voeding en buikvet

Wil je afrekenen met buikvet? Dan is het in de eerste plaats zaak om ervoor te zorgen dat er niet meer buikvet op je lijf komt. Dat doe je door op je voeding te letten en vooral gezonde gerechten te eten. Laat ongezonde, dikmakende gerechten dus staan en zorg dat je geen koolhydraten en vetten binnenkrijgt die niet verbrand kunnen worden. Want die vetten en koolhydraten worden als eerste veroverd om als extra massa buikvet rondom je buik te gaan zitten.

Gezonde voeding is natuurlijke voeding: groenten, fruit, noten en vlees. Doe hier geen sausjes en dressings overheen, want die zitten vol met suikers en zijn dus ook dikmakers. Lees ook mijn ervaring met smoothies!

 

Bewegen

Buikvet verbranden doe je door te bewegen. Beweeg zoveel mogelijk spiergroepen en je zal zien dat het vet op meerdere plaatsen begint te slinken. Je buikvet zal je nog niet direct zien verdwijnen, maar het kan wel motiverend werken als je ziet dat je billen minder dik worden, je bovenbenen vet verliezen en ook je rug zal veel vetmassa laten verdwijnen, ook al zie je dat doorgaans niet. Zodra het vet op de meeste plekken verminderd is, is eindelijk die buik aan de beurt!

Nu is het een kwestie van volhouden. Gezond blijven eten, veel bewegen én effectieve buikspieroefeningen doen!

 

Buikspieroefeningen om nog meer buikvet te verbranden

Het positieve van spieren is dat ze van nature heel veel energie verbruiken. Wanneer je dus zorgt dat je buikspieren hebt, zullen die buikspieren er alles aan doen om vet rondom die spieren af te breken en om te zetten in energie. Je hebt dus buikspieren nodig om een strakke buik in stand te houden.

Goede buikspieroefeningen focussen zich op de bovenste en onderste buikspieren, maar vergeet vooral ook de schuine buikspieren (daar waar je buik begint met overgaan in je rug) niet te trainen. Die spieren zijn ook erg belangrijk en door die te laten groeien, neemt buikvet eindelijk echt af.